Skip to main content

Gezocht: AI-architect! Zo haal je als onderneming meer uit je AI-strategie

Nog niet zo lang geleden was Artificiële Intelligentie (AI) een speeltuin waarin organisaties zich mochten uitleven. Veel projecten bleven echter in de zandbak steken en geraakten nooit in productie. Vandaag is het een must om businesswaarde te genereren met AI, zeker nu GenAI de technologie toegankelijker dan ooit maakt. In bedrijven zet deze evolutie de deur open voor een nieuwe rol die alles in goede banen moet leiden: een AI-architect.

Sinds de komst van GenAI en toepassingen zoals ChatGPT is duidelijk dat de technologie onze manier van werken en leven voorgoed gaat veranderen. Volgens een onderzoek van PWC zou AI in 2030 liefst 15,7 biljoen dollar opleveren aan de wereldeconomie. Ruim 40% daarvan is afkomstig van de verhoogde productiviteit die AI in zowat iedere sector met zich meebrengt.

Dat klinkt veelbelovend, maar eerst hebben we nog een lange weg te gaan. Hoewel veel bedrijven AI omarmen of claimen ermee bezig te zijn, kan een gebrek aan voorbereiding en een geschikte architectuur straks een zware hinderpaal zijn. Bovendien mogen we ook de impact van AI op de samenleving niet negeren. Van verantwoord en ethisch gebruik van data tot sterke security: er zijn heel wat vraagstukken die je als organisatie moet beantwoorden.

Een dirigent voor je AI-orkest

Net zoals andere innovaties moeten AI-ontwikkelingen waarde voor de business opleveren. Om te garanderen dat het gebruik van AI-tools in lijn ligt met de strategie, heb je eerst een dirigent nodig die ervoor zorgt dat alle instrumenten in harmonie spelen. Iemand die de kaders uittekent voor een correcte toepassing van AI en die nauw samenwerkt met de muzikanten in het orkest. Iemand die het ritme bepaalt waarmee het bedrijf inspeelt op trends en innovaties.

De dirigent die je bedrijf nodig heeft, is een AI-architect. Het is een functie die we in de toekomst in veel bedrijven vaak zullen zien opduiken. Het is geen ontwikkelaar die zich bezighoudt met het bouwen van toepassingen met AI. Wel zorgt deze persoon voor de blauwdruk waar toepassingen op moeten steunen. Een AI-architect richt zich specifiek op de adoptie en implementatie van AI doorheen de organisatie.

Het is iemand die waakt over de strategische relevantie van AI-projecten en die de complexiteit wegneemt van de integratie van technologie en data. Een AI-architect gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden en verliest daarbij de risico’s niet uit het oog. Zo staat deze persoon uiteraard in nauw contact met de securityprofessionals in de organisatie.

De achtergrond van een AI-architect

Een goede AI-architect heeft een dubbele pet op. Enerzijds beschikt deze persoon natuurlijk over een stevige technische bagage met betrekking tot modellen en infrastructuur. En anderzijds is een AI-architect goed op de hoogte van de strategische doelstellingen van de organisatie. Sterke communicatievaardigheden en probleemoplossende skills komen dan ook goed van pas.

Hoe vertaalt zich dat dan in de praktijk? Laten we enkele voorbeelden bekijken. In healthcare kan een AI-systeem helpen om een diagnose en behandeling van een patiënt voor te stellen. Een AI-architect moet er in dat geval voor zorgen dat het systeem goed integreert met medische dossiers en dat het gebruik van informatie volledig in lijn ligt met reguleringen. Dat laatste is minstens even belangrijk in de financiële sector, waar een AI-architect de veilige lijnen kan uittekenen voor een systeem dat fraude detecteert. En in Customer Service kan een AI-architect een bijdrage leveren aan de veiligheid en betrouwbaarheid van chatbots die vragen van klanten beantwoorden.

Veilig gebruik van GenAI

Ook GenAI-toepassingen belanden tegenwoordig op de tafel van de AI-architect. Geen enkele organisatie mag deze nieuwe AI-golf voorbij laten razen. Als medewerkers hun dagelijkse taken met AI kunnen ondersteunen, dan zal de productiviteit van hun team flink toenemen. Een AI-architect zorgt ervoor dat collega’s voordeel halen uit de technologie. En dat ze dit op een ethisch correcte en veilige manier doen. Je wil bijvoorbeeld niet dat mensen gevoelige data invoeren in een open AI-systeem dat deze informatie gebruikt om zichzelf verder te trainen. Daarom moet een AI-architect ook voor richtlijnen zorgen en training voorzien voor mensen die met AI werken.

De rol van een AI-architect is nog in volle ontwikkeling. Wel is nu al duidelijk dat zo’n architect cruciaal zal zijn om je organisatie op een succesvolle manier naar het AI-tijdperk te loodsen. Zodat je bedrijf op de eerste rij zit om waarde te halen uit innovaties met AI.

Op zoek naar een AI-architect of een andere expert in Artificiële Intelligentie? Ga snel kijken naar ons aanbod en vind een IT-professional die je organisatie klaarstoomt voor de toekomst.